Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i ett nytt avgörande den 10 februari 2025 klargjort att leverans av el och tillgång till laddnätverk ska betraktas som två separata tillhandahållanden vid mervärdesbeskattningen.
Bakgrund
Digital Charging Solutions GmbH (DCS), ett tyskt bolag utan fast etablering i Sverige, erbjuder svenska elbilsägare tillgång till ett nätverk av laddstationer. DCS tillhandahåller både information om stationernas priser och tillgänglighet och verktyg för att planera resor och navigera till stationerna. Själva laddstationerna ägs och drivs av andra operatörer, med vilka DCS har avtal.
Användarna får ett kort eller en app för autentisering vid laddning. Operatörerna fakturerar DCS för den el som förbrukas, och DCS fakturerar i sin tur användarna månadsvis. Utöver elpriset tar DCS ut en fast abonnemangsavgift för tillgången till nätverket.
Frågan som ställdes i förhandsbeskedet var om detta ska ses som ett sammansatt tillhandahållande (en enda tjänst) eller om det handlar om två separata tillhandahållanden: elförsäljning och en abonnemangstjänst.

Skatterättsnämndens och Skatteverkets linje
Skatterättsnämnden och Skatteverket ansåg att det handlar om ett sammansatt tillhandahållande där elförsäljningen är den huvudsakliga och dominerande delen. Det skulle innebära att hela tillhandahållandet ses som en elleverans vid bedömningen av var moms ska redovisas.
EU-domstolen kopplas in
HFD vände sig till EU-domstolen för att få klarhet i hur transaktionen ska klassificeras enligt mervärdesskattedirektivet. EU-domstolen slog i sitt avgörande (C-60/23) fast att:
- Laddning av elfordon är en leverans av el och därmed en leverans av vara.
- Bolaget agerar som mellanhand i en kedjetransaktion och köper el från operatören i eget namn men för användarens räkning.
EU-domstolens tydliga besked: Två separata tillhandahållanden
En viktig del i EU-domstolens avgörande rör frågan om DCS tillhandahåller en samlad tjänst eller två separata tjänster. Domstolen slog fast att de båda delarna – elförsäljning och tillgång till nätverket – ska ses som separata tillhandahållanden.
Motiveringen är att abonnemangsavgiften debiteras separat och ska betalas även de månader då ingen elförbrukning sker. Det finns därför ingen ekonomisk eller funktionell koppling som motiverar att de två delarna behandlas som en sammanhållen tjänst. En sammanslagning skulle, enligt domstolen, strida mot den ekonomiska verkligheten.
Genom EU-domstolens dom står det klart att bolaget levererar el till
användarna av elfordon när de laddar fordonen i laddningsstationerna. Mot
bakgrund av EU-domstolens uttalanden i domen står det också klart att
bolagets tillhandahållande av tjänsten som ger tillgång till nätverket är ett separat tillhandahållande i förhållande till leveransen av el. Skatterätts-
nämndens förhandsbesked ska därmed ändras.HFD, mål nr 2678-22
HFD:s slutsats och återförvisning
Med EU-domstolens avgörande i ryggen fastslog Högsta förvaltningsdomstolen att Digital Charging Solutions GmbH:s verksamhet i Sverige består av två separata tillhandahållanden:
- En leverans av el (vara).
- En tjänst som ger tillgång till laddnätverket.
Däremot har Skatterättsnämnden ännu inte tagit ställning till var dessa transaktioner ska anses vara gjorda – inom eller utom landet. HFD återförvisar därför målet till Skatterättsnämnden för fortsatt prövning i den delen.
Betydelse för branschen
Domen skapar viktig vägledning för elbilssektorn, särskilt för företag som erbjuder laddningstjänster över nationsgränser. Den bekräftar att affärsmodeller där abonnemangsavgifter och elförbrukning faktureras separat innebär att olika momshantering kan krävas för de två delarna.
Domen understryker också vikten av att korrekt klassificera transaktioner i en snabbt växande och regleringstung marknad där digitala tjänster och fysiska varor smälter samman.


Slutsats
HFD:s dom i mål 2678-22 visar hur central transaktionsklassificering är för mervärdesskatten. När digitala plattformar och fysiska leveranser kombineras krävs en noggrann analys för att avgöra om transaktioner ska ses som en eller flera tjänster. För företag inom elbilsladdning och andra abonnemangstjänster är detta en påminnelse om vikten av tydlig avtalshantering och noggrann momshantering.
Dela detta:
- Klicka för att dela på Facebook (Öppnas i ett nytt fönster) Facebook
- Klicka för att dela på X (Öppnas i ett nytt fönster) X
- Klicka för att dela via LinkedIn (Öppnas i ett nytt fönster) LinkedIn
- Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster) E-post
- Klicka för utskrift (Öppnas i ett nytt fönster) Skriv ut